Horse World Innovation

Welkom op onze website!

Gastles gegeven door Fien Brosens

20 januari 2016 hebben wij een gastles van Fien Brosens gehad. Deze ging over thermografisch onderzoek bij paarden. Fien Brosens is een gediplomeerd therapeut toegepast natuurgeneeskunde voor honden en paarden. Zij is één van de gecertificeerde thermografen in Nederland. Fien heeft zich ook verdiept in farmaceutica (in geneesmiddelen), zoals aromatherapie, natuurgeneeskunde, Bach Bloesem therapie, medische fysiologie, farmacologie en gedragingen van dieren hebben haar een goede basis gegeven voor haar werk. Zij is in 2010 afgestudeerd aan het Silverlinde in Breda, en heeft inmiddels een eigen praktijk opgestart in Breda.

Thermoscan

Wat is een thermoscan precies?
Thermografie is een zeer veilige en snelle manier om uw paard volledig in beeld te brengen. Met een ultragevoelige warmtebeeld wordt het gehele paard in beeld gebracht. Met deze beelden kun je goed de verschillen in (met zogenaamde ‘coldspots’ en ‘hotspots’) zien. Door middel van deze beelden kun je grote of kleine problemen ontdekken.

De thermoscan is uitwendig en contactloos.
De thermoscan bekijkt ook zachte weefsels, eventuele onderlinge relaties met blessures, organen en gewrichten zijn ook zichtbaar. Botafwijkingen en breuken zijn niet zichtbaar met de thermoscan, maar alleen door middel van een röntgenfoto.
Blessures in kleine staat kunnen ook gevonden worden met de thermoscan. Denk maar aan beginnende artrose.

Paarden hoeven voor de thermoscan niet gesedeerd (verdoofd) te worden. Wel moeten ze schoon, droog en in rust staan. Ze mogen niet net in beweging zijn geweest, omdat het hele lichaam en spieren dan warm zijn en dat maakt het bijna onmogelijk om eventuele blessures te herkennen en zien.

Fiens werkwijze:

  • Houdt eerst een intake-gesprek
  • Hanteert strak protocol bij het maken van beoordeling/opnames.
  • Maakt opnames zoveel mogelijk uit dezelfde hoek en dezelfde afstand met juiste temperatuursinstelling. (het is moeilijk om precies dezelfde hoeken en afstanden te fotograferen)
  • Werkt het resultaat uit in een document, en stuurt deze op naar de klant.


Thermografie is zeer betrouwbaar, mits het goed gedaan wordt.
Je kunt een opleiding volgen voor thermografie bij het ICETD (International College for Equine Rehabilitation Training and thermografic Diagnostics).
Zij leiden mensen op tot gecertificeerd thermograaf voor paarden. Deze opleiding duurt 2 jaar.


Vrijwel niemand uit onze klas wist precies wat thermografie was. Dankzij deze gastles weten wij dit nu wel. Het was zeer leerzaam, en kan altijd van pas komen!